Anunturi

Cum sa iti imbunatatesti tehnicile de sudura

27.05.2021

Pentru a realiza o sudura calitativa trebuie sa fim atenti la cinci elemente de baza respectiv:

  • Setarea amperajului
  • Lungimea arcului 
  • Unghiul electrodului
  • Manipularea electrodului
  • Viteza de deplasare

O abordare corecta asupra acestor cinci elemente va poate imbunatati calitatile si tehnicile de sudura. Chiar daca utilizarea unu aparat de sudura cu arc electric este una din cele mai usoare metode, este foarte important  ca zonele de contact pentru sudura sa fie curatate corespunzator. Necuratarea acestora poate duce o sudura defectoasa ce poate prezenta probleme mai tarziu. Spre exemplu pentru zonele ruginite se va utiliza o perie de sarma pentru a indeparta impuritatile. O conexiune electrica buna intre cele doua materiale este foarte importanta pentru a mentine calitatea arcului electric.

Este deasemenea foartte important sa va pozitionati suficient de bine pentru a avea o vedere buna asupra baii de sudura. Acest lucru se poate face prin pozitionarea capului in lateralul locului unde doriti sa sudati pentru a va asigura ca imbinati si pastrati arcul in locul in care este necesar sa sudati. Pozitia trebuie sa fie una confortabila si usor de manipulat a electrodului.

Setarea amperajului.

Electrodul utilizat va fi cel care va dicta amperajul pe care trebuie sa il utilizati in acel tip de sudura. Este la fel de important ca si grosimea materialului sa fie luata in considerare. Daca sunteti incepator incercati sa lucrati cu un amperaj cat mai mic pentru a nu defecta metalele pe care urmeaza sa le sudati. De obicei pe ambalajul electrozilor puteti regasi intervalele de functionare a electrodului(amperajul minim si maxim).

Lungimea arcului de sudura

Nu exista o lungime standart a arcului de sudura ci aceasta se configureaza in functie de aplicatie. Ca punct de plecare, lungimea arcului nu trebuie sa depaseasca diametrul portiunii metalice, respectiv miezul electrodului.

Unghiul de deplasare

Sudarea cu un aparat de sudura MMA ce utilizeaza un electrod acoperit trebuie pozitionat orizonatal, iar tehnica de sudare va fi cea prin tragere in spate. Electrodul se va tine perpendicular pe materialul de sudat si apoi se va inclina usor 10-15 grade inspre utilizator. Pentru sudarea pe verticala se va utiliza tehnica prin impingere sau prelungire.

Manipularea electrodului

Fiecare sudor poate manipula electrodul diferit in functie de stilul sau. Este foarte important sa iti dezvolti un stil propriu de sudura prin exercitiu, practica dar si prin urmarirea sudorilor profesionisti. Spre exemplu pentru a crea margele mai largi pe un material mai gros se va manipula electrodul dintr-o parte in cealalta. Pentru a se acoperi mai multe zone se vor efectua mai multe treceri.

Viteza de deplasare

Nu trebuie sa fie foarte rapida pentru a nu se forma baia de sudura dar nici prea lenta pentru a topi materialul de sudat. Viteza va fi adaptata in functie de specificatiile materialului.